Balaenoptera physalus - Fin whale - kto jest finwalem i jak żyje


WIELORYB OGÓLNY

KLASYFIKACJA NAUKOWA

Królestwo

:

Animalia

Gromada

:

Chordata

Podtyp

:

Kręgowce

Klasa

:

Mammalia

Zamówienie

:

Walenie

Podrząd

:

Mysticeti

Rodzina

:

Balaenopteridae

Uprzejmy

:

Balaenoptera

Gatunki

:

Balaenoptera physalus

Podgatunki

:

Balaenoptera physalus physalus

Podgatunki

:

Balaenoptera physalus quoyi

Nazwa zwyczajowa

: płetwa wielorybia

OGÓLNE DANE

  • Wzrost : 23 - 26 m (samice są nieco większe od samców)
  • Waga: 50 - 70 t
  • Dojrzałość płciowa: kobieta: 3-12 lat, mężczyzna: 7-8 lat

SIEDLISKO I DYSTRYBUCJA GEOGRAFICZNA

Finwal, nazwa naukowa Balaenoptera physalus z rodziny Balaenopteridae, to walenie występujące we wszystkich wodach strefy umiarkowanej (czy to morzach, czy oceanach) świata z wyjątkiem wód tropikalnych i polarnych. Są to gatunki pelagiczne, ale czasami można je również znaleźć w płytkich wodach na głębokości 30 m, w pobliżu wybrzeża.

Zwrócono uwagę, że według rozmieszczenia geograficznego istnieją dwa podgatunki finwali: the Balaenoptera physalus physalus który znajduje się na półkuli północnej i Balaenoptera physalus quoyi na półkuli południowej, które różnią się nie tylko różnymi cechami genetycznymi, ale także wielkością, nieco większą u wieloryba południowego niż północnego. Biorąc pod uwagę fakt, że pory roku na obu półkulach są odwrócone, oba podgatunki praktycznie nigdy się nie spotykają, ponieważ epoki migracji przesunęły się w czasie.

CHARAKTERYSTYKA FIZYCZNA

Finwal to duży, szarobrązowy walenie z białym brzuchem, bardzo elegancki i bardzo elegancki, nawet w swoich ruchach.

Są to wieloryby o znacznych rozmiarach, osiągające 23 m długości i szacowanej wadze 70 000 kg (szacowanej, ponieważ nigdy nie zostały zważone), co czyni je największym waleniem na świecie po płetwalu błękitnym.

Z pewnością najbardziej niezwykłą cechą płetwali jest asymetryczny ubarwienie żuchwy (zdjęcie poniżej), która po prawej stronie jest biała lub kremowożółta, a po lewej ciemna. Ta asymetryczna kolorystyka rozciąga się aż do fiszbin i języka (wydaje się, że ta odmienna kolorystyka pomaga w chwytaniu zdobyczy w wyniku określonych technik łowieckich).


Notatka 1

Mają główkę w kształcie litery V, płaską u góry, która ma rodzaj grzebienia, który biegnie od otworu do czubka mównicy (górna szczęka). Mają szereg rowków (około 85) biegnących od gardła do pępka, które służą finwali do rozszerzenia gardła, aby pomieścić więcej pokarmu.

Z każdej strony górnej szczęki znajduje się 350-400 fiszbin (zdjęcie z boku), czyli ciemnych rogowych płytek wykonanych z keratyny, które zastępują zęby, których są pozbawione. Funkcją fiszbin jest zatrzymanie ryby i wyeliminowanie wody. Każda bela ma około 30 cm szerokości i 76 cm długości.

Mają bardzo zakrzywioną płetwę grzbietową o wysokości około 60 cm i bardzo przesuniętą do ogona; płetwy piersiowe są małe i zwężające się, a płetwa ogonowa jest mocna i ma potężne mięśnie, które pozwalają jej utrzymać prędkość 37 km / h.

Może zejść na głębokość 250 mi pozostawać zanurzona średnio przez 15 minut, chociaż zaobserwowano, że może pozostawać zanurzona przez dłuższy czas.

CHARAKTER, ZACHOWANIE I ŻYCIE SPOŁECZNE

Finwal to walenie, które można spotkać pojedynczo lub w małych grupach, do 6-7 osobników, chociaż podczas migracji obserwowano bardzo duże grupy (do 300 osobników).

Są to zwierzęta wędrowne, które migrują na północ wczesną wiosną, kierując się na duże szerokości geograficzne, a jesienią mają tendencję do powrotu na niższe szerokości geograficzne.

To walenie, które wyróżniają się z potężnych skoków z wody.

KOMUNIKACJA I PERCEPCJA

Płetwal wydaje wiele różnych dźwięków o niskiej i wysokiej częstotliwości, które można usłyszeć z dużej odległości, dlatego uważa się, że grupy płetwali, nawet odległe od siebie, zawsze pozostają w kontakcie.

NAWYKI ŻYWIENIOWE

Finwal zjada wiele gatunków zwierząt planktonowych, w tym skorupiaki, kalmary i małe ryby. Jego główna dieta oparta jest na krylu, małych morskich skorupiakach podobnych do krewetek (w Morzu Śródziemnym jest to jedyne pożywienie), należących do rzędu Euphausiacea.

Potrafią spożywać do 2 t pokarmu dziennie, a technika polega na tym, aby szeroko otworzyć usta i włożyć do gardła dużą ilość wody i ryby (dzięki rowkom gardło zwiększa swoją objętość w zależności od ilości pożywienia) : woda jest usuwana dzięki fiszbinowi (ich funkcją jest trzymanie ryby), podczas gdy ryba jest połykana za pomocą języka (wideo z boku).

REPRODUKCJA I WZROST MAŁYCH

Uważa się, że wieloryb jest gatunkiem monogamicznym, ponieważ samiec i samica zawsze podróżują razem.

Krycie odbywa się zimą, a ciąża trwa około 12 miesięcy, pod koniec której rodzi się tylko jedno dziecko o długości 6,5 mi wadze około 18 kg. Szczenięta odsadza się, gdy osiągną wiek 6-7 miesięcy, co odpowiada długości około 11-12m.

Uważa się, że dojrzałość płciową osiągają kobiety w wieku od 3 do 12 lat, natomiast mężczyźni w wieku 7-8 lat.

PREDACJA

Finwal, dzięki swoim rozmiarom, nie ma żadnych naturalnych drapieżników, z wyjątkiem dużych orcheoskwali, które mogą polować na młode. Tylko człowiek jest wielkim drapieżnikiem tego ssaka i intensywnie na niego polował (i nadal na niego poluje), aż prawie doprowadził go do wymarcia.

STAN LUDNOŚCI

Balaenoptera physalus jest sklasyfikowana na Czerwonej liście IUNC (2009.1) wśród zwierząt o bardzo wysokim ryzyku wyginięcia na wolności, ZAGROŻONY (EN).

IUNC oszacował, że w ciągu ostatnich trzech pokoleń (78 lat) populacja spadła o 70% z powodu intensywnych polowań komercyjnych prowadzonych głównie na półkuli południowej. W praktyce był to drugi po płetwalu błękitnym gatunek wieloryba pod względem liczby polowań w XX wieku. W przeszłości ten wieloryb cieszył się pewną ochroną ze względu na swoją prędkość i fakt, że żyje na otwartym morzu. Dziś niestety te cechy nie chronią go przed nowoczesnymi technikami łowieckimi i nowoczesnymi technologiami.

IWC (Międzynarodowa Komisja Wielorybnicza IWC) w latach 1985/1986 wprowadziła moratorium na komercyjne połowy płetw, ustalając limit połowowy na zero (z wyjątkiem połowów rdzennych mieszkańców wybrzeża Australii na własne potrzeby. Wybrzeża Grenlandii), ale to moratorium nie zostało uznane. przez Japonię, Islandię i Norwegię, które kontynuują polowania w celach komercyjnych.

Wtórnymi przyczynami śmierci finwala są: kolizje ze statkami, zwłaszcza na Morzu Śródziemnym; przypadkowe połowy z sieciami rybackimi; podwodne zanieczyszczenie hałasem, które staje się zagrożeniem dla migracji tych waleni ze względu na ich zależność od dźwięku do celów nawigacji.

Finwal jest wymieniony w załączniku I do CITES, Konwencji o handlu gatunkami zagrożonymi wyginięciem, która nie jest uznawana przez Islandię, Norwegię i Japonię.

Finwale są również wymienione w załączniku I i II Konwencji o wędrownych gatunkach (CMS).

W ramach porozumienia o ochronie waleni w Morzu Czarnym, Morzu Śródziemnym i wodach przyległych podpisano umowę ACCOBAMS (obowiązującą od stycznia 2001 r.), Na mocy której finwale wraz z innymi waleniami są chronione przed umyślnym zabijaniem, podejmowane są próby ochrony ich siedlisk i pogłębiania wiedzy.

Uwaga

(1) Zdjęcie nie podlega prawom autorskim: zdjęcie dzięki uprzejmości NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) USA


Wideo: 3 Years After This White Killer Whale Vanished, A Scientist Made An Incredibly Rare Sighting


Poprzedni Artykuł

Bauhinia - Bauinia - Fagaceae - Jak pielęgnować i uprawiać rośliny Bauhinia

Następny Artykuł

Jak ogrzać wiejski dom: opcje na długą zimę i nie tylko